Accident, Traumă Şi Îngrijire De Urgenţă

După o luptă accidentală, câinii trebuie examinaţi în detaliu de medicul veterinar. Chiar dacă se pot observa doar răni mici minore, leziuni tisulare grave pot avea loc chiar sub suprafaţă.

5. Rănile- muşcătura câinelui
Deoarece gura este un mediu plin de bacterii, toate rănile provocate de muşcături sunt considerate contaminate, precum şi posibilitatea de infecţie este mare.

6. Intoxicaţie cu monoxid de carbon
Monoxidul de carbon este un gaz toxic, inodor, incolor, atunci când este absorbit în sânge provoacă hipoxie(aport insuficient de oxigen la nivelul întregului organism). Astfel câinele moare prin asfixiere. Câinii sunt mai sensibili decât alte animale.

7. Arsurile
Arsurile chimice nu sunt la fel de comune ca arsurile termice. Prin ingerarea unui produs chimic caustic sau coroziv(înălbitori sau dezinfectanţi) acestea provoacă arsuri chimice la nivelul esofagului şi a gurii.

8. Sufocarea
Sufocarea nu este la fel de comună cum oamenii ar putea crede. Este foarte important să stabileşti dacă animalul este sufocat şi nu are dificultăţi de respiraţie sau alte probleme.

9. Luptele accidentale
Luptele între animale pot fi grave, diverse leziuni pun viaţa câinelui în pericol. Dacă animalul tău este implicat în diverse lupte accidentale îngrijirea veterinară este esenţială, chiar dacă nu sunt leziuni aparente.

10. Accidentările electrice
Cel mai comun accident la câini este atunci când muşcă un cablu electric. Această acţiune duce la arsuri ale gurii, buzelor, limbii sau chiar la moartea câinelui.

11. Degerăturile
Degerăturile apar la nivelul ţesutului atunci când câinele este expus la temperaturi scăzute însoţite de vânt puternic. În aceste condiţii extreme sunt afectate picioarele, vârful urechilor şi coada.

12. Trauma capului
Cele mai răspândite sunt leziunile corporale grave provocate de factori externi violenţi(accidente auto). Alte evenimente ce pot produce trauma capului sunt loviturile de leagăn(balansoar), luptele cu alte animale şi rănile provocate de gloanţe.

13. Accident vascular cerebral
Acest accident apare când temperatura corpului este extrem de ridicată(temperatura rectală 40- 43 de grade Celsius), ducând la anomalii ale sistemului nervos(letargie, slăbiciune, colaps sau comă).

14. Incendiile
Incendiile de locuinţe sunt evenimente devastatoare şi oribile. În timpul unui incendiu, câinii sunt sensibili la aceleaşi produse potenţial letale ca oamenii. Principalii factori sunt monoxidul de carbon, prin inhalare de fum şi arsurile.

15. Inducerea vomei
Dacă câinele ingerează materiale toxice, poţi fi în măsură să eviţi pericolul potenţial prin inducerea imediată a vomei. Acest lucru poate fi realizat după o consultare prealabilă a medicului veterinar.

16. Hipotermia
Hipotermia este un termen medical folosit pentru a descrie o temperatură a corpului, care este sub nivelul normal. Cea mai frecventă cauză de hipotermie este expunerea prelungită la temperaturi scăzute, dacă este lăsată netratată duce la degerături, sau poate apărea chiar moartea câinelui.

17. Plăgile, sfâşierea ţesutului
Muşcăturile de câine pot duce la traumatisme semnificative, cum ar fi smulgerea, ruperea, sfâşierea, străpungerea şi lacerarea pielii şi a ţesuturilor subdiacente. Toate plăgile produse prin muşcătură trebuie să primească îngrijire medicală veterinară de specialitate.

18. Accidente de înec
Încetarea respiraţiei duce la pierderea oxigenului din creier şi la creşterea nivelului de dioxid de carbon în sânge. Unele rase de câini nu au rezistenţă fizică necesară pentru a se salva de la înec. Supraveghează-ţi cu atenţie câinele la mare şi atunci când te afli pe marginea unei piscine.

19. Peritonita
Este un proces inflamator care se dezvoltă în abdomen şi poate fi foarte grav, poate pune viaţa câinelui în pericol. Câinii cu peritonită generalizată au dureri abdominale severe şi sunt reticenţi la mişcare. Tratamentul veterinar imediat este esenţial pentru supravieţuire.

20. Contuzie pulmonară
Se referă la o leziune a plămânilor care apare după un traumatism de compresie- decompresie la nivelul peretelui toracic care duce la hemoragie şi edem, ducând la boli grave, dificultăţi de respiraţie şi posibil moarte. Cauza, traumatisme la nivelul corpului, leziuni, echimoze, provocate de automobile sau alte lovituri.

21. Trauma ţesuturilor moi
Ţesuturile moi, cum ar fi muşchii, tendoanele şi ligamentele, acestea pot suporta leziuni în urma accidentelor, variind de la uşoară la severă. Ruptura ligamentelor genunchiului este un accident frecvent la câine. Alcătuirea genunchiului este destabilizată, în acest caz apar leziunile artrozei.

22. Entorsele
Ligamentele sunt materiale fibroase dure care leagă oasele între ele. Există mai multe tipuri de entorse şi fiecare poate necesita tratament diferit. Câinele şchiopătează, nu păşeşte cu piciorul traumatizat, forma membrului luxat se schimbă, reacţie dureroasă la palparea membrului afectat, în aceste cazuri contactaţi de urgenţă medicul veterinar.

23. Arsurile termice În ciuda măsurilor noastre de precauţie, accidente se pot întâmpla şi câinii noştri pot suferi anumite arsuri. Mare atenţie la sursele de căldură din interiorul locuinţei sau alte surse din exterior care pot reţine căldura soarelui şi reprezintă interes pentru câinele tău.

24. Problemele ghearelor
Cea mai comună problemă care afectează ghearele este ruperea acestora. Aceste accidente, deşi dureroase, pun foarte rar viaţa câinelui în pericol. Prin îngrijirea regulată a ghearelor, sub îndrumarea medicului veterinar se rezolvă aceasta problemă.

25. Traumatisme la nivelul penisului/ prepuţului
Traumatismele la nivelul penisului şi a ţesuturilor din jur sunt cauzate de: atacurile altor câini, sărituri peste garduri, leziuni asociate cu împerecherea şi alte leziuni provocate de automobile.

26. Alte traume
Pot fi provocate de automobile aflate în mişcare, camioane, pluguri de zăpadă, trenuri sau motociclete. Leziunile pot apărea, de asemenea, ca urmare a abuzului omului, cădere de la înălţime, sau atacuri ale animalelor.

27. Ghidul tău şi-a câinelui pentru Situaţii de Urgenţă
În caz de urgenţă, un tratament făcut la timp şi transportul adecvat poate salva viaţa câinelui tău. Informaţiile de mai sus te ajută atunci când te confrunţi cu o criză.