SIMPTOMELE CLINICE CARACTERISTICE CÂINILOR BOLNAVI

 

Schimbarea comportamentului

Câinele devine abătut, trist, indiferent la ceea ce se petrece în jurul său, răspunzând greu la chemarea stăpânului. În anumite boli cu localizare în sistemul nervos central (ex: Turbare), animalul este excesiv de agresiv cu toată lumea, inclusiv cu propriul stăpân.

 

Modificarea poftei de mâncare

Câinii bolnavi nu au poftă de mâncare refuzând chiar şi mâncarea preferată.

 

Modificarea temperaturii corporale

Temperatura corporală creşte în special în bolile infecţioase lucru ce se poate observa prin palparea vârfului nasului ( a trufei ), care este uscat şi cald ( la majoritatea câinilor trufa este umedă şi rece ). În unele boli ( în care au loc pierderi de sânge ) temperatura corpului scade ( cu precădere la extremităţi – bot, urechi, coadă, picioare, etc ).

 

Modificarea respiraţiei

În afecţiunile respiratorii sau în stările febrile, câinii au respiraţia accelerată. În stările grave ( comă, pierderi masive de sânge, diverse şocuri traumatice) frecvenţa mişcărilor respiratorii este mică, respiraţia fiind superficială.

 

Modificarea culorii mucoaselor aparente

Este bine de ştiut faptul că mucoasa oculară este roz pal, uneori slab brăzdată de vase capilare. Orice modificarea a culorii acestei mucoase reprezintă un important semn clinic ce permite diagnosticul unor afecţiuni patologice: culoarea gălbuie – afecţiuni hepatice, paliditate – hemoragii interne, culoare roşu-vineţie – intoxicaţii cu derivaţi cumarinici, etc.

 

Modificarea elasticităţii pielii şi a aspectului părului

Câinii deshidrataţi au pielea lipsită de elasticitate, cu părul zbârlit şi lipisit de luciu. Dacă pielea este pliată se observă slaba tendintă de revenire a pliului la normal.

 

 

SEMNE LOCALE DE BOALĂ

Acestea sunt uşor sesizabile mai ales la traumatisme:

 

1. Deformarea regiunii respective;

2. Prezenţa durerii la atingere. În anumite cazuri se remarcă tocmai lipsa sensibilităţii la palpare;

3. Prezenţa sângelui sau a petelor vineţii pe piele, etc.


Câinele - Creştere, Dresaj, Îngrijire