DIABETUL ZAHARAT

 

Pentru a face un calcul corect al cantităţii de hrană ce trebuie administrată este necesar a se ţine cont şi de pierderile în greutate şi de obezitatea asociată. La câinii diabetici, pe lângă controlul aportului energetic, la fel de importantă este şi reglarea consumului energetic. Cel mai bun control se realizează prin recomandarea şi respectarea unui efort zilnic şi constant. S-a mai constatat că introducerea de fibre vegetale în dieta diabeticilor este foarte benefică. Jenkins a constatat că glicemia postprandială este mult mai redusă la câinii care au consumat o hrană ce avea în compoziţie fibre vegetale faţă de cei care au consumat aceeaşi cantitate de hrană dar fără fibre vegetale.
Studiile continuă în această direcţie pentru a stabili care este nivelul adecvat de fibre vegetale al dietei recomandate pentru câinii diabetici. Un alt aspect important, în afară de cel referitor la cantitatea şi calitatea hranei pentru animalele diabetice, este şi cel al stabilirii unor ore fixe de administrare a meselor. Aproximativ 1/4 din cantitatea de hrană recomandată pe zi se administrează înainte de injectarea insulinei, astfel încât dacă animalul refuză să se hrănească nu se injectează doza de insulină.
Cantitatea de hrană restantă poate fi administrată mai târziu pe parcursul zilei când insulina îşi va exercita efectul maxim.

SENSIBILITATE GENETICĂ SPECIFICĂ UNOR RASE DE CÂINI

Această listă de factori de risc pentru diabetul zaharat a fost publicată în anul 2007, toate informaţiile de risc se bazează doar pe descoperirea factorilor genetici.