NOŢIUNI GENERALE DE ACORDARE A PRIMULUI AJUTOR

 

 

Adeseori viaţa câinilor accidentaţi poate depinde de rapiditatea şi calitatea primului ajutor care li se acordă de către proprietar.

Oprirea eventualei hemoragii

Aceasta se poate realiza prin aplicarea unui pansament strâns pe plagă unde se observă că tâşneşte sângele. În cazul în care hemoragia nu se opreşte se poate proceda la aplicarea a două legături cu faşă deasupra şi dedesuptul plăgii. Atenţie ! Aceste legături nu se vor ţine mai mult de două ore pentru a nu apare complicaţii la ţesuturile comprimate de feşe ( necroze prin hipoxie).

Respiraţia artificială

În cazuri de înec, asfixie, insolaţie, este necesar să se scoată câinele din mediul respectiv şi se face respiraţie artificială.

Animalul este aşezat pe spate, i se scoate limba din gură, curăţându-i-se cavitatea bucală de spumozităţi cu ajutorul unei cârpe. Se trag labele anterioare pe lângă cap rămânând în această poziţie 1-2 sec. După care se aduc de-alungul corpului spre abdomen presând din lateral cavitatea toracică astfel încât aerul din plămâni să iasă pe gură şi pe nas. Un ajutor va trage de limbă când picioarele sunt lângă cap eliberând-o când picioarele presează cutia toracică. Aceste mişcări se vor face într-un ritm de 15-20 pe minut timp de 10-20 de minute.